Frihet åt Martin och Johan!

Domen i Etiopien på 11 års fängelse mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson är en politisk dom. Vår solidaritet gentemot de två drabbade journalisterna och deras familjer måste materialiseras i en fortsätt och skärpt kamp för deras frisläppande.

2011-12-27

Historien om hur de två svenska journalisterna med uppdrag att granska det svenska bolaget Lundin Oils koloniala metoder i dess skurkaktiga profitjakt i provinsen Ogaden har blivit väl belyst i såväl svensk dagspress som etermedia. De greps 1 juli av Etiopisk militär och fälldes dagarna före jul för terrorbrott, mot sitt nekande. Under rättegången framträder flera vittnen som underbygger Martin Schibbyes och Johan Perssons intyganden om resans tydligt journalistiska syfte. Åklagaren lyckas heller inte belägga att de båda journalisterna begått någon handling som kan betraktas som terrorism.

Deras enda brott, vilket de också erkänt, är olaglig inresa i Etiopien. För detta dömdes de 27 december av underrätten i Addis Abeba till ett års fängelse. För understöd till terroristverksamhet fick de 10 år.

En central uppgift för den demokratiska svenska opinionen är att se till att denna djupt orättfärdiga och hårda dom mot dessa undersökande journalister blir till en blytung politisk börda för Sveriges utrikesminister Carl Bildt, vars inblandning i familjen Lundins skamlösa profitjakt tydliggjorts i såväl Proletären som av Aftonbladets Åsa Linderborg och Göteborgs-Postens Gabriel Byström.

”I andra sammanhang skulle detta behandlas som den skandal det är – UD hjälper ett svenskt bolag att exploatera ett område så att människor fördrivs, mördas och våldtas. Men det är nåt med Carl Bildts persona som gör att han kommer undan med vad som helst. Otillgängligheten är en sköld, överklassarrogansen ett vapen.” (Linderborg i AB 22/12)

Regeringen Reinfeldts skamliga tystnad gentemot regimen i Addis Abeba är bestickande. En huvuduppgift i den demokratiska kampen för Martin Schibbyes och Johan Perssons frihet blir att sätta hårdast tänkbara politiska press på den svenska regeringen och då särskilt gentemot utrikesminister Carl Bildt vars passivitet i fallet så tydligt sammanhänger med hans skurkaktiga inblandning som bland annat styrelseledamot i Lundin Oils smutsiga affärer.

Etiopien får varje år stora summor i bistånd från Sverige liksom från EU och dess medlemsländer. Här finns en materiell grund för Sveriges regering att sätta hårt mot hårt genom att omgående agera direkt gentemot regimen i Addis Abeba och varför inte utverka liknande agerande från Bryssel.

Inga fler svenska biståndspengar förrän de politiska fångarna Martin Schibbye och Johan Persson är fria!