Moderat PR-byrå ska dölja skandalerna i äldreomsorgen

Efter skandalerna på Caremas äldreboende Koppargården anlitar moderaterna i Stockholms stadshus sin egen PR-byrå för att dölja bristerna inom äldreomsorgen.
När allvarliga missförhållanden avslöjas inom äldreomsorgen går både privata vårdföretag och politiker ut och lovar bättring. Snart utlovas det till och med pengar för att korrigera de värsta felen och rätta till de största grodorna.

2011-12-20

Naiva som vi är tror vi att pengarna faktiskt går till konkreta åtgärder inom just äldreomsorgen. Men inget hindrar att pengarna istället satsas på PR för att bättra på ett redan skamfilat rykte. Så långt har det gått i en bransch där omsorgen om pengar väger tyngre än omsorgen om äldre.

Att Carema Care AB skulle bete sig på detta vis är inget som förvånar. Företaget tog omgående hjälp av PR-byråer som Prime och Brunswick då skandalerna avslöjades. Så har bloggarna ”Nystart Koppargården” och ”Carema Care - dokument inifrån” påpassligt sett dagens ljus.

Nu visar det sig att till och med de folkvalda politikerna hemfaller åt samma cynism. I Stockholm stad har den borgerliga kommunledningen anlitat PR-byrån Kreab & Gavin Andersson för att hantera den besvärande Caremaskandalen.

Lokala ABC-nytt har lyckats gräva fram en faktura från Kreab som avslöjar hur Stockholms stadshus i oktober i år beställde kommunikationsrådgivning med träning framför kamera, framtagande av budskap, planering av anhörigmöte och rådgivning om mediaträning.

Notan på 155 625 kronor skickades oblygt till skattebetalarna. Inte för att betala åtgärder som kunde rätta till de allvarliga bristerna inom äldreomsorgen utan för att skyla över den borgerliga alliansens ansvar för en uppenbart misslyckad politik.

ABC-nytt låter också berätta att det inte är första gången som Kreab & Gavin Anderson får uppdrag från Stockholms stadshus. Saken blir inte bättre av att PR-byrån i sig är ett riktigt moderatnäste där gränsdragningarna mellan politiska uppdrag, PR-jobb och personlig vinning är märkligt otydliga.

Ledande moderater återkommer både som delägare och på topposter inom Kreab. Carl Bildt satt som styrelseordförande innan han blev utrikesminister. Förre moderate finansborgarrådet Mikael Söderlund gick omvänt över till Kreab för två år sedan och PR-byrån har skött flera moderata valkampanjer.

Det finns många som tjänar pengar på en äldreomsorg i förfall.