Hit skall krisens räkning skickas

Trots ekonomisk kris, eller kanske snarare på grund av krisen, blir miljardärerna allt fler. Sverige har nu 119 miljardärer. Det är 11 fler än förra året. Miljardärerna har en sammanlagd förmögenhet på 1300 miljarder kronor, vilket motsvarar nära 40 procent av Sveriges BNP.

2012-12-18

Föga förvånande toppas listan av Ikeas Ingvar Kamprad, med en förmögenhet på 500 miljarder kronor. Hans förmögenhet motsvarar över 15 procent av Sveriges BNP. Det är en helt enorm siffra, det går inte att finna en liknande förmögenhetskoncentration hos en enskild person i ett högindustrialiserat land. Ingvar Kamprad, liksom många andra rika, har flyttat sina pengar utomlands för att undgå att betala skatt och bidra till det gemensamma.

Politiker, ekonomer och andra förståsigpåare pratar om att massavskedanden, nedskärningar och sänkningar av löner, pensioner och ersättningar är nödvändiga när det är kris.

Det är hög tid att vända denna nödvändighet åt annat håll. Det som är nödvändigt är att ta pengarna där de finns och använda dem där de behövs. Det kommer inte gå någon nöd på dessa 119 miljardärer om de tvingades dela med sig 90 procent av sina förmögenheter, de skulle fortsatt vara enormt rika.

Men ingen kan förneka att dessa pengar skulle komma till betydligt mer nödvändig användning om de lades på skola, vård och omsorg, på att rädda jobben och höja löner, pensioner och ersättningar för vanligt folk.

Detta är en nödvändig krispolitik.