Stöd antifascistiska politiska fångar i Ukraina

2015-12-09

Fascisternas angrepp mot Fackföreningarnas hus i den ukrainaska hamnstaden Odessa 2 maj 2014 slutade i ett massmord. Medan mördarna går fria sitter överlevande antifascister i fängelse. Kommunistiska Partiet har beslutat att stödja en insamling för att betala borgen för de som suttit häktade utan rättegång i snart 20 månader. Mario Sousa, som tidigare rapporterat direkt från Ukraina, redogör här för insamlingen.

Sedan 2 maj 2014 har ett antal antifascister suttit häktade i Odessa utan rättegång. Det är personer som överlevde fascisternas massaker i Fackföreningarnas hus 2 maj.

Vid Fackföreningarnas hus arrangerade aktivister möten och diskussioner för opinionsbildning mot statskuppen i Kiev i februari 2014. Det var dessa motståndare till kuppen som 2 maj samma år attackerades av fascister och nazister som satte eld på huset med bensinbomber.

De som lyckades komma undan fascisternas attack blev tillfångatagna av polisen och anklagade för upplopp och störande av den allmänna ordningen. I ett år och sju månader har de väntat på rättegång. Flera av dem är familjeförsörjare och deras familjer lider stor nöd.

Fångarnas familjer har startad en fond för att ekonomiskt stödja de drabbade. Många bidrag har kommit in.

I slutet av november beslutade äntligen en domstol i Odessa att rättegång ska hållas för fem av de häktade antifascisterna. Domstolen beslutade samtidigt om en borgensumma motsvarande totalt 300000 kronor för att låta de fem lämna fängelset och invänta rättegången i sina hem.

Det är en jättesumma för fångarnas familjer och fonden har därför gått ut med en appell till alla som kan och vill bidra. Familjerna vill få hem sina nära och kära hem så snart det går. Även om det är beslutat att en rättegång ska genomföras kan de dröja flera år innan de äger rum.

Kommunistiska Partiet skickar här en appell till antifascister och progressiva i Sverige. Låt oss samla våra krafter och bidra till att antifascisterna i Odessa släpps ur fängelse! Varje krona går oavkortad till kamraterna i Odessa.

Mario Sousa

• Stöd antifascistiska fångar i Odessa – pg 20986-6

Läs Proletärens intervju med vittne till fascisternas attack i Odessa 2 maj 2014