Bonderevolutionär på låtsas

Eskil Erlandsson
Eskil Erlandsson

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har det inte lätt. Som snart sagt ensam bondeföreträdare i ett parti som på riksplanet verkar mer intresserat av det djuriska livet på krogarna runt Stureplan i Stockholm, än av dylikt liv på landet, har han att jobba i ständig motvind.

2010-08-26

Men skam den som ger sig. I veckan greppade Erlandsson den äktsvenska dynggrepen och presenterade ett matmanifest som skall återbörda Centern till de bondska rötterna. Bara Sverige svenskt djurskydd har, och det vill Erlandsson premiera genom att uppmana kommunerna att kräva ursprungsmärkning, innehållsdeklaration och svensk djurskyddsstandard på maten som serveras i skolor och inom äldreomsorgen.

”Utvecklingen mot storskaligt producerad mat som transporteras flera mil har gått för långt”, menar Erlandsson med en blinkning till närproducerande bondeväljare. Se här en man som företräder er!

Vi håller naturligtvis med. De kommunala upphandlingsprinciper som bara utgår från pris liknar forna tiders fattigbarnsauktioner. Den leverantör som serverar den sämsta och näst intill oätbara maten vinner. Vilket är stor synd och skam. Barn och gamla har rätt till bra mat.

Men varför nöjer sig Erlandsson med att uppmana? Vore det inte mer effektivt att lagstifta? Nej, det går dessvärre inte, grymtar Erlandsson lite besvärat. Eftersom upphandlingsreglerna har beslutats av EU och därför inte kan ändras ens av en så kraftfull jordbruksminister som honom själv. Den fria rörligheten går före allt annat.

Så det fick bli en uppmaning. Till lagbrott. För så är det. De krav som Erlandsson uppmanar kommunerna att ställa har redan underkänts i domstol, varvid bland Rättviks och Västerås kommuner dömts för brott mot gällande konkurrenslagstiftning. Att ställa krav på svensk djurskyddsstandard går inte för sig i ett EU där bara Sverige svenskt djurskydd har.

Är Erlandsson måhända en sentida bonderevolutionär, som står upp för vad som är rätt och riktigt oavsett vad EU-statens fogdar säger? Vi hade applåderat honom om så var fallet. Det är rätt att be EU fara och flyga.

Men det gör inte Erlandsson. Han bara glömmer det EU han far och flyger till för ett litet valögonblick. I hopp om att lura åtminstone några väljare med ett valmanifest som inte är mer värt att pappret det är skrivet på.

Sensmoral. Det krävs revolutionär politik för att ge barn och gamla rätt till en så självklar sak som bra och ätbar mat. Sverige ut ur EU!