Riv masken av Borg

Borgs förtroende för kapitalismen är illavarslande. Över hela världen varnar nu ekonomer för att krisen är på väg in i en andra fas, delvis beroende på de recept som Borg och hans EU-kollegor skrivit ut för Grekland och andra krisdrabbade länder inom EU.

2010-08-24

Vallöftena står som spön i backen, alla försedda med det lilla finstilta tillägget ”om ekonomin tillåter”.

Det är en brasklapp som väljarna bör ta mycket allvarligt på. För det ekonomiska tillståndet är alls inte så ljust som finansminister Borg försöker ge sken av veckorna före valet, vare sig i Sverige eller världen.

Arbetslösheten bär syn för sägen. Hur kan man tala om goda tider när 9 procent av arbetskraften saknar jobb och när arbetslösheten beräknas ligga kvar på denna nivå i flera år till?

Borg bryr sig inte om sådana petitesser, den omtalade arbetslinjen till trots. Allt som räknas är tillväxten, som påstås vara god och på väg upp. Det är en bedräglig illusion. Tillväxten är visserligen både god och på väg upp, men den består nästan uteslutande av lånefinansierad privat konsumtion, vilket gör den till en ballong. När räntorna höjs försvinner hela tillväxten med ett poff.

Vet att de svenska hushållens genomsnittliga skuldsättning idag uppgår till 160 procent av den disponibla inkomsten, att jämföra med 90 procent i Tyskland och 157 procent i USA. Sverige har passerat moraset USA vad gäller att låna till konsumtion, vilket borde förskräcka till och med Anders Borg. Men icke. Han ser inga moln på Sverige himmel, bara några i vår omvärld, som över Grekland och Spanien, som inte haft lika ansvarsfulla finansministrar som Sverige.

För givetvis är det finansministrarna det är fel på, inte på kapitalismen.

Borgs förtroende för kapitalismen är illavarslande. Över hela världen varnar nu ekonomer för att krisen är på väg in i en andra fas, delvis beroende på de recept som Borg och hans EU-kollegor skrivit ut för Grekland och andra krisdrabbade länder inom EU. Nobelpristagaren Paul Krugman varnar för att kapitalismen är på väg in i en ny depression. I New York Times avfärdar förre biträdande finansministern Paul Craig Roberts den amerikanska återhämtningen som en bluff. Andra ekonomer talar om en ”japansk situation” i hela världsekonomin med risk för kronisk recession i åtminstone tio år framöver.

Varningssignalerna är kanske överdrivna, men absolut inte i jämförelse med Anders Borgs klockartro på kapitalismen, som är rent infantil.

Vårt råd till väljarna är att läsa det finstilta och betrakta vallöftena som fläsk. Men riv också masken av Anders Borg. En finansminister som räddar banker, men inga jobb, är ingen att hålla i handen när kapitalismen krisar.